Friday, February 6, 2009

Kembara Epik Sinai 09

Alhamdulillah sagala pujian bg Allah Taala yang telah memudahkan segala urusan dan memberikan kita nikmat kelapangan usia dan kepanjangan usia untuk kita menziarahi tempat bersejarah para auliya’ dan anbiya’ terutamanya di Semenanjung Sinai yang penuh dgn tempat-tempat bersejarah yang telah termaktub di dalam Al-Quran.

Walaupun kali ke 3 diberikan peluang untuk menjelajahi ke Semenanjung Sinai,namun semangat berkobar-kobar masih lagi terasa bersama dengan sahabat-sahabat dari kuliah Al Azhar,Perubatan dan juga tetamu dari Jordan.


Pemandangan kecil kat Panorama Barlif Noktah Hasinah(bekas kubu Israel)


sedang menanti tramco ke Gaza(kalau ada..hehe..)Uyun Musa(qil yang mengatakan disinilah Nabi Musa membelah laut dengan mukjizat tongkatnya)

Muka gembira + penat setelah berjaya menawan gunung Thursina


Patung lembu Samiri(pelik kan patung di tengah2 bukit?)

Maqam Nabi Soleh a.s(berdekatan dengan Maqam Nabi Harun a.s)


Jadi Datok mkn seafood..hehe...no 2 dari kiri mcm hero Spiderman x?hehe..


Aik seragam nmpk..adhock berposing kat Qal'ah Salahuddin Al-AyyubiAgungnya binaan zaman dahulu...di tengah2 lautan..

Wajah2 ceria peserta Kembara Epik Sinai..tahun depan mai lg..hehe


Menghantar sahabat yang akan pulang ke Jordan di Pelabuhan Nuwaiba'


Semoga dengan rehlah yang dianjurkan ini dapat memberikan kesan yang mendalam dalam diri kita bagaimana perjalanan sirah para-para nabi terdahulu yang tidak kenal erti penat lelah bagi menyebarkan dan mengembangkan agama Islam.Semoga ikatan ukhuwah yang kita serapkan sepanjang rehlah ini berkekalan dan berterusan kerana Allah Taala.


p/s : semua gambar di atas mempunyai sejarah tersendiri.Jadi untuk mengetahuinya bolehlah merujuk kepada yang berkaitan...


Jumpa lagi tahun depan..insya'allah...
No comments:

Post a Comment